تنگه بسفر استانبول ( Bosphorus )

نمی‌توان اهل گردش و سفر بود و به استانبول نرفت. شهری شگفت‌آور که روزانه توریست‌های فراوانی از سرتاسر دنیا به ویژه کشور روسیه و البته ایران را جذب خود می‌کند.

فرقی نمی‌کند که به کدام منطقه‌ی این شهر سفر کنید، همین که وارد استانبول شوید، کافیست تا دنیایی از جاذبه‌های توریستی روبرویتان قرار بگیرد. اگر دلتان سواحل زیبا می‌خواهد حتما سری به سواحل آسیایی این شهر بزنید. اگر دلتان می‌خواهد از تمدن و تاریخ عثمانی‌ها بدانید و ببینید، شهر قدیم با تمام شگفتی‌هایش را فراموش نکنید. اگر دلتان خرید می‌خواهد که باید بگوییم خوب جایی را انتخاب کرده‌اید. فقط یک نکته را فراموش نکنید، استانبول که رفتید.

در این شهر تنگه‌ای با نام بسفر وجود دارد که سواحل زیبایش چشم‌ها را می‌نوازد.

فرقی نمی‌کند که در ساحل باشید یا از قایقی درون آب به خشکی نگاه کنید، هر دو سمت تنگه زیباست. کنار ساحل پر از مکان‌های تاریخی، قلعه‌ها و خانه‌های بزرگ چوبی است که در گذشته برای ثروتمندان ساخته شده بودند.

تنگه استانبول( تنگه بسفر) دریای سیاه را با دریای مرمره مرتبط میسازد.

این تنگه به حالت شمال شرقی به جنوب غربی قرار گرفته و شهر تاریخی استانبول را به دو نیمه آسیایی و اروپایی تقسیم میکند این تنگه همچنین دو قاره آسیا و اروپا را از همدیگر جدا میسازد.

آب تنگه استانبول به لحاظ شوری، دما و ... در نقاط مختلف آن متفاوت است. درصد شوری آب دریای سیاه 17 تا 18 درصد است حال آنکه شوری آب دریای مرمره به 35 تا 36 درصد می رسد. در تنگه استانبول هر چه به طرف دریای مرمره میرویم آب شورتر و هرچه به دریای سیاه نزدیکتر میشویم غلظت نمک آب کاهش پبدا میکند. لازم به ذکر است که درصد شوری آب تنگه استانبول با فصول سال نیز در ارتباط است ، در فصلهای بارانی که آب وارده افزایش میابد موجب کاهش شوری آب این تنگه میگردد.

رودخانه های متعدد بزرگ و کوچکی که وارد دریای سیاه می شوند، از طریق تنگه استانبول تخلیه شده و به دریای مرمره سرازیر میشود، طیق مطالعات انجام شده سالانه حدود 660 میلیارد متر مکعب آب دریای سیاه از طریق تنگه استانبول تخلیه شده و به دریای مرمره جریان مییابد.

تنگه استانبول به لحاظ ارتفاع، از دریای سیاه پایین تر و از دریای مرمره در حد بالاتری قرار دارد به گونه ای که اختلاف سطح نقطه شروع و انتهای تنگه استانبول به 40 سانتیمتر میرسد، بنابراین همواره جریان آب از دریای سیاه به سوی دریای مرمره وجود دارد که در برخی نقاط سرعت جریان آب به 5 کیلومتر در ساعت میرسد.

تنگترین آبراه بین المللی جهان

طول تنگه: 9/29 کیلومتر،

تنگ ترین قسمت تنگه استانبول: 698 متر عرض داشته و ما بین آنادولی حیصار و روملی حیصار قرار دارد،

عمیق ترین نقطه تنگه استانبول: 110 متر عمق دارد و مابین منطقه اعیان نشین ببک و کاندیللی واقع است،

طول ساحل اروپایی تنگه استانبول: 55 کیلومتر،

طول ساحل آسیایی تنگه استانبول: 35 کیلومتر،

مرتفعترین تپه مشرف به تنگه استانبول: 252 متر ، بیوک چاملئجا تپسی،

میانگین دمای سالیانه تنگه: 6/13 تا 9/13 درجه سانتیگراد،

میانگین رطوبت سالیانه تنگه: 70 تا 80 درصد که بیشترین درصد رطوبت در کل ترکیه میباشد.

این تنگه در واقع قاره اروپا را از قاره آسیا جدا می کند.

سواحل تنگه بسفر ترکیبی است از زمانهای گذشته و حال و به نوعی شکوه و جلال امروزی و زیبائی و سادگی گذشته را به تصویر می کشد. هتل های مدرن و ویلاهای چوبی قرار گرفته در حاشیه ساحل به همراه کاخ های زیبای مرمرین که در مجاورت قلعه های سنگی روستائی و دهکده های کوچک ماهیگیری قرار گرفته جذابیت این منطقه را دو چندان نموده است. گردش با قایق یکی از بهترین راههای تماشای اطراف تنگه بسفر است.

با گردش در این منطقه توسط قا یق که بصورت زیگزاگ حرکت می کنند شما این امکان را خواهید داشت تا تقریباً تمامی ساحلهای اطراف تنگه را از نزدیک مشاهده کنید. در صورت تمایل به گردش با قایق در این نواحی از ایستگاه امین انو سوار بر کشتی شوید.هزینه گردش با کشتی در این منطقه علیرغم زمان 6 ساعته آن بسیار مقرون به صرفه می باشد. درصورت تمایل به استفاده از قایقهای اختصاصی جهت گردش ، در اطراف منطقه خلیج آژانسهای مخصوصی وجود دارد که با مراجعه به آنها می توان به سیاحت پرداخت. در این آژانسها تورهای نیم روزه شبانه یا روزانه دایر می باشد.

در حین گذر از تنگه با کشتی ، منظره زیبای کاخ دلما باغچه از ساحل کاملاً مشخص است و کمی آنطرف تر عمارات پادشاهی ییلدیز نیز بر کیفیت این مناظر افزوده است. هم چنین شما می توانید کاخ چراغان که در سال 1847 توسط سلطان عبدالعزیز مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و امروزه نیز بعنوان هتلی بزرگ مورد استفاده قرار میگردد را از روی قایق تماشا کنید.

ایستگاه بعدی یعنی منطقه ارتاکوی ، محله ای است که هر یکشنبه هنرمندان گردهم آمده و هنرهای دستی خود را در خیابانها چیده و به خریداران عرضه می کند. تجمع انسانها ئی با شکل و رنگهای مختلف در این مکان ، صحنه های بسیار زنده و زیبائی را به وجود می آورد.

در این محل یک کلیسا ، یک مسجد و یک کنیسه وجود دارد که صدها سال است در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. در کنار نمونه هائی از معماری قدیمی و سنتی در استانبول ، نمونه ای از بزرگترین پلهای معلق دنیا به نام پل بسفر نیز به چشم می خورد که در واقع نقطه تلاقی قاره آسیا و اروپا نیز به شمار می آید.

آقای آلپتکین بالوگلو ( Alptekin Baloglu ) عکاس معروف ترکیه ای است که به خاطر همین نگاه متفاوتش جوایز متعددی دریافت کرده است.

در مورد سبک کارهای او بد نیست بدانید که تمام تصاویر او در حین یک غواصی خستگی ناپذیر در سواحل مصر، سودان، مالدیو، برمه، تایلند، مالزی، اندونزی، استرالیا، پاپوا گینه نو، اکوادور، فیلیپین، بلیز، اسپانیا، فرانسه و قطعا ترکیه ثبت شده اند. او مشتاق است که دنیا را از دریچه دیگری بنگرد و بیست سال است که به دنبال رنگ واقعیِ سکوتِ جهان است و این سکوت را تنها در زیر آب ها یافته است. او پس از چاپ کتابش در سال ۱۹۹۹ به نام بازتاب از زیر آب و موفقیت آن، به سی شهر ترکیه سفر کرد و عکس های خود را به نمایش گذاشت. کتابی بعدی او با نام ستارگان بر زیر آب ها هم در سال ۲۰۰۳ به چاپ رسید که شامل عکس های خیره کننده ای از زیر آب ها می شد. وی تا کنون ۴۷ جایزه معتبر عکاسی را از سراسر دنیا دریافت کرده و در زمینه تخصصی خود به شهرتی جهانی رسیده است.

از میان تمام سفر های آقای بالوگلو، او یکی را منحصر به فرد و فوق العاده می داند؛ سفر دریایی اش به تنگه بُسفُر در استانبول است و ما قصد داریم با بخشی از تصاویر چشم نواز او همراهتان باشیم و این تنگه زیبا و استثنایی را از دریچه دوربین او تماشا کنیم. او این تنگه و زیبایی های نهان زیر آن را به گونه ای متفاوت و دیدنی به نمایش گذاشته که تماشای آن ها خالی از لطف نیست.

برای اطلاع از نرخ تور استانبول کلیک کنید.