درباره استانبول ترکیه
استانبول بزرگترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن است. این شهر در کنار تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد. تنگه بسفر دو قاره آسیا و اروپا را جدا میکند و استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که بین دو قاره قرار دارد. بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج در این شهر واقع شده است. استانبول به عنوان شهر فرهنگی اروپا در سال ۲۰۱۰ انتخاب شدهاست
استانبول همیشه مرکز زندگی اقتصادی ترکیه بوده است که این به خاطر موقعیت اتصالی بینالمللی راه های مرزی زمینی و دریایی می باشد. امروزه استانبول مرکز صنعتی ترکیه است. بسیاری از نقشه ها و طرح های تولیدی اصلی در شهر متمرکز شده است. استانبول و ایالات اطراف آن کتان، میوه، روغن زیتون، ابریشم و تنباکو تولید میکنند. فرآوردههای غذایی، تولید منسوجات، محصولات روغنی، مواد لاستیکی و فلزی، چرم، مواد شیمیایی، الکترونیکی، شیشه ای، ماشینی، کاغذ و محصولات کاغذی از تولیدات صنعتی مهم شهر میباشند. چشم انداز اصلی دیگر از اقتصاد استانبول گردشگری و جهانگردی است. هزاران هتل و صنعتهای دیگر مرتبط با جهانگردی در استانبول وجود دارد که به گردشگران و بازدیدکنندگان به طور حرفهای خدمت میکنند
این شهر در ابتدا با نام بیزانتیوم شناخته میشد در سال ۱۹۶ میلادی سپتیموس سوِروس امپراطور روم با حمله به بیزانتیوم آن را اشغال کرد و رومیان زیادی به این شهر مهاجرت کردند.تلاش امپراطور برای نامیدن این شهر به نام فرزندش آگوستا آنتونینا موفق نبود و مردم تا زمان تغییر نام شهر به شهر کنستانتین (قسطنطنیه) ، نام رم جدید (Nova Roma) را برای آن بکار میبردند. از سال ۱۹۳۰ رسما استانبول نامیده شد.نام استانبول که تا قبل از فتح آن به دست ترکان به رواج داشت، برگرفته از نام ایستیم پولی که در زبان یونانی به معنی شهر یا مرکز شهر میباشد، است. در سال ۱۷۷۰ میلادی سلطان مصطفی سوم با ضرب سکههایی که روی آن نام استانبول نقش بسته بود ، به این نام رسمیت بخشید و جایگزین قسطنطنیه شد. در دوره جمهوریت و از روز ۲۸ مارس سال ۱۹۳۰ اداره پست ترکیه از تمامی کشورهای جهان خواست تا از نام استانبول در مکاتبات خود استفاده نمایند.
نواحی استانبول به ۳ قسمت اصلی تقسیم میشود:
1- شبه جزیره تاریخی استانبول قدیمی بخشها و نواحی امین اونو و فاتح را در بر میگیرد.
2- شمال شاخ طلایی، مناطق تاریخی بَی اوغلو و بشیکتاش هستند که محل اسکان آخرین سلطان بوده.
3- کوههای اوسکودر و کادیکوی که در سمت آسیایی قرار گرفتهاند.
استانبول ۲ فرودگاه بینالمللی دارد بزرگترین فرودگاه، فرودگاه بینالمللی آتاترک در یسیلکوی، ۲۴ کیلومتری مرکز شهر میباشد که از طرف و قسمت اروپاییی استفاده میشود اما در حال حاضر درون شهر است، فرودگاه جدید، فرودگاه سابیها جوکین در ۲۰ کیلومتری شرقی از طرف آسیایی و ۴۵ کیلومتری شرقی اروپایی مرکز شهر قرار گرفته است. حمل و نقل عمومي در اين شهر مبتني بر تاكسي اختصاصي، تاكسيهاي ون اشتراكي، ميني بوس، اتوبوس، تراموا، قطار سبك شهري، قطار كابلي و انواع قايق و كشتي هاي مسافربري است.
تاكسيهاي اين شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ كرايه با استفاده از تاكسي متر انجام مي گيرد. با اين وجود كرايه تاكسي در اين شهر نسبتا گران مي باشد. نرخ اوليه تاكسي متر در بدو ورود به وسيله در حدود 2 دلار مي باشد
تعداد زیادی از ایرانیان استانبول را مراکز خرید مناسبی برای پوشاک و لباس بچه گانه ، بزرگسال ، زنانه ، مردانه و پارچه های ترک می دانند .
آکمرکز از مراکز خرید معروف با قیمت مناسب است که شامل انواع و اقسام البسه بچه و بزرگسال ، اسباب بازی ، عینک ، وسایل الکترونیک و غیره است.
بازار سقف دار کاپالی چارشی از مراکز خرید جذاب و دیدنی استانبول است ، که بیش از چهار هزار مغازه و بوتیک را دارا می باشد . این بازار دارای تنوع بسیار زیادی است که از جمله قسمت های مختلف آن می توان به کوچه فراشان ، فرش فروشان ، زرگز ها ، پارچه فروش ها و ... اشاره کرد. یکی از سوغاتی های جالب و جذابی که اکثرا به آن علاقمند هستند ، قلیان است که به اکثر نقاط دنیا صادر می شود.
بهترین منطقه ها برای خرید پارچه و البسه خیابان استقلال ، خیابان جمهوریت است که به میدان تکسیم نیز راه دارد.
خیابان جزاییر یکی از معروف ترین خیابان های استانبول است که به میدان تکسیم راه دارد. این خیابان به کوچه فرانسوی ها معروف است.
آتاکوی گالریا در آتاکوی و کاروسل در کیرکوی را هرگز فراموش نکنید . پاساژ اطلس ، مرکز خرید کاپیتول در بخش آسیایی استانبول ، خیابان بغداد ، خیایابان بهارییه را از دست ندهید !
بازار صحاف ها نیز در مرکز بیازیت قرار دارد و بازار هدهد مربوط به دکوراسیون منزل می باشد.
هنر های دستی ، قالیچه ، ظرف سرامیکی و برنجی و اشیاء عتیقه در این بازار خرید و فروش می شود.
استانبول بناهای هنری متنوعی را نیز دارد از جمله مدرسه محمد اغندی که در قرن 18 بنا شده و هم چنین در این زمینه می تونیم به مدرسه جعفر آقا ، (ساخته شده در قرن 16) اشاره کرد.
شهر استانبول دارای دو فرودگاه بین المللی است ، آتاتورک که در 24 کیلومتری مرکز شهر وجود دارد و یکی از بزرگترین فرودگاه های ترکیه به حساب می آید .
و فرودگاه سبیها گوکچن در 20 کیلومتری شرقی از قسمت آسیایی که 45 کیلومتری اروپایی مرکز شهر واقع شده. حمل و نقل در این شهر شامل تاکسی اختصاصی ، ون اشتراکی ، مینی بوس ، اتوبوس ، تراموا ، قطار شهری ، قطار کابلی ، قایق و کشتی های مسافربری کوچک می باشد.
قیمت تاکسی های شهر تقریبا گران می باشد و نرخ تاکسی ها ، به دلیل اینکه متری محاسبه می شود ، تقریبا گران می باشد. به تاکسی های ون ، دل موش نیز گفته می شود. کرایه آنها برای هر نفر تقریبا ثابت و حدود 1.5 لیر می باشد.
اتوبوس ها خدمات مشخص و منظمی به مسافران عرضه می دهند و کرایه آنها نیز برای هر نفر حدود کرایه دل موش است.
این شهر در ابتدا ، بیزانتیوم نامیده می شد . در سال 196 میلادی امپراطور روم به این شهر حمله کرد و آن را اشغال کرد .
امپراطور تلاش زیادی کرد که شهر را به نام فرزندش ، آگوستا آنتوینا بنامد ، اما مردم تا زمان تغییر نام شهر به قسطنطنیه آن را "رم جدید" می نامیدند. از سال 1930 این شهر رسما استانبول نامیده شد.
استانبول از نظر اقتصادی بسیار قویمی باشد و دلیل عمده آن در مرکز راه های زمینی و دریایی قرار گرفتن آن است که شامل 20% صنعت ترکیه و 38 % فضای کاری صنعتی ترکیه است.
استانبول به عنوان مرکز صنعتی ترکیه شناخته شده است.
در استانبول ، کتان ، تنباکو ، ابریشم ، روغن زیتون و انواع میوه جات صادر می شود. از تولیدات صنعتی آن می توان به فراورده های غذایی ، محصولات روغنی ، تولیدات منسوجات ، مواد شیمیایی ، شیشه ای ، الکترونیکی ، کاغذ و محصولات کاغذی اشاره کرد.
این شهر از نظر گردشگری و جهانگردی بسیار قوی است. صنعت گردشگری و توریست های بسیاری هر ساله به این شهر می آیند.
استانبول شامل موزه ها و بافت های باستانی ، قلعه ها و بارو ها ، قصر ها و کاخ ها ، مساجد و کلیساها و پرستشگاه ها ، قنات و چشمه ها ، معابد و میادین ، مناطق حفاظت شده ، استراحت گاه ها ، پلاژ ها ، کمپ های جنگلی ، جشنواره های ورزشی و مناطق حفاظت پرندگان اشاره کرد.
پارک مینیاتورک :
این پارک در سال 2002 در منطقه ی گلدن هورن گه جزو مناطق قدیمی این شهر محسوب می شود افتتاح شد این پارک در ساعات 9-18 پذیرای مردم عزیز می باشد و امکان آشنا شدن با مناطق تاریخی را برای آنها فراهم می کند
کاخ ها :
کاخ توپکاپی : این کاخ ها از مجموعه ای از کاخ ها تشکیل شده است و در سال 1466 بازسازی شد.
قصر آینالی کاواک : نام دیگر قصر (قصر آینه) است و در قرن 18 تاسیس شده است. این قصر چندین بار بازسازی شده و علت نامگذاری ان به نام قصر آیینه ، هدیه هایی پر از آینه است که به این قصر تعلق گرفته است.
این قصر در بالای خلیج قرار گرفته است و هر ساله گردشگران زیادی را به علت معماری زیبا و دلنشین سنتی استانبول و فرهنگ ترک ، به خود جذب می کند.
کاخ بیلربی : این کاخ در قسمت آسیایی استانبول واقع شده است. و دارای دیزاین و طراحی شرقی می باشد. در این کاخ انواع و اقسام لوازم لوکس شرقی استفاده شده است.
کاخ چراغان : در سال 1910 سوخته شده است . این کاخ در 4 سال و با هزینه ای بالغ بر 4 میلیون طلا ساخته شده است.
اطراف جاده با دیواره های بلندی حصار شده است.
کاخ دلما باغچه : در قرن 19 به وسیله عبدالمجید ساخته شده است . مهماری این کاخ هنر زیبای اروپایی را به تصویر کشیده است.
کاخ ساحلی به طول 600 متر در کنار تنگه قرار دارد . این کاخ ثروت عظیمی را شامل می شود هنر های دستی و وسایل جدید این کاخ ، آن را بسیار زیبا کرده است.
کاخ فیلیزلی :
قصر دریایی آتاتورک در فلوریا : این مکان متعلق به ییلاق روسای جمهوری ترکیه مورد استفاده قرار میگرفته است. و به شکل T مانند ساخته شده است.
قصر ماسلاک : این قصر از سوی سلطان عبدالعزیز به عنوان خانه شکار طراحی شده است و در قرن 19 بنا گردیده است.
کاخ مراسم : این کاخ مناسب روزهای مراسم می بوده است و در بعضی مواقع برای گردش پادشاه نیز مورد استفاده قرار می گرفته است. مسافران می توانند همه روزه جز دو شنبه و پنجشنبه از این کاخ دیدن کند.
کاخ توپکاپی : در طول قرون 15 تا 19 در منطقه ای خاکی بنا شده است. و از مجموعه ای از کاخ ها کامل شده است.
جزایر پرنسس :
مجموعه جزایر 9 گانه اطراف شهر قرار دارد . که به شاهزادگان یا پرنسس معروف شده است. دارای آب و هوای مناسب و خانه های چوبی است و مکان بسیار مناسبی برای گذارندن تعطیلات است. بزرگترین جزیره مجموعه بویوک آدا می باشد. کنیالی ، صدف ، بورگاز و هی بلی آدا از جزایر دیگر این مجموعه می باشد . برای رفتن به این جزایر باید از کشتی های موجود در ساحل استفاده کرد و هم چنین در فصل تابستان اتوبوس های دریایی حمل و نقل را برای شما آسان می کند.
جزیره بیوک آدا :
بزرگترین جزیره مجموعه بیوک آدا می باشد که در این جزیره خودرو به هیچ عنوان هیچ جایگاهی ندار د و از دوچرخه و سه چرخه و کالسکه استفاده می کنند.
مسجد سلیمانیه ، رستم پاشا ، مسجد سلطان احمد ، فاتح ، جامی ، محمد پاشا ، مهرشاه سلطان از مساجد مهم و دیدنی شهر استانبول می باشد .
مسجد ایوب سلطان : این مسجد به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شده است.
مسجد فاتح : این مسجد نیز به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شده است و معماری این مسجد برگرفته از شیوه معماری ترکی است.
مسجد سلیمانیه : مجموعه شاهکار معمار سینیان می باشد و دارای معماری اسلامی می باشد . این مجموعه به دستور سلطان قانونی در سال 1550 تا 1557 ساخته شده است.
مسجد سلطان سلیم : مسجد واقع در منطقه ادرینه کاپی و در ناحیه ی سلطان خلیج می باشد
در سال 1522 در دوران سلطان سلیمان اتمام کار اعلام شد.
مسجد هاسکی : این مسجد به نام خرم سلطان، همسر سلطان سلیمان بنا شده اس .
مسجد جدید: این مسجد در سال 1597 در منطقه امین اونو بنا شده است و این مسجد دارای تزیینات چینی کاری زیبایی می باشد و گنبد های کوچک و بزرگ زیادی در این بنا وجود دارد که آن را جذاب و دیدنی کرده است.
اکثر مردم استانبول سن ی مذهب هستند و سنی های این شهر ، بیشتر به مکتب های حنفی بر می گردند و حدود ده در صد آنها را سنی های شافعی تشکیل می دهند.
علاوه بر این مسلمان ترکیه علوییون ترکیه 4.5 میلیون نفر شهر را تشکیل می دهند.